AMIT A CSIKUNGNAK KÖSZÖNHETEK
Személyes történetem

 A korai éveimben végzett intenzív csikung gyakorlás és életem tapasztalatai a negyvenes éveimre értek össze bennem. Most megosztom veled saját személyes történetemet arról, hogyan ismertem meg a csikungot és hogy milyen változásokat hozott az életemben. Fogadd szeretettel, nyitottan ezt a történetet! A csikung gyakorlásának lehetősége pozitív hatások özönét jelentheti számodra is: az egészségét, a lelki békéét, a mélyebb megértését és az értelmes és boldog élet ajándékát. 

ELŐZMÉNYEK

2001-ben, alig 28 évesen kezdtem el gyakorolni a csikungot. Akkorra már túl voltam az első nagy szerelmen, az első nagy veszteségen – meghalt az édesapám – és a második nagy veszteségen is: a kútba esett házasságomon. A két nagy veszteséget tetézte a többi. Anyagilag bukdácsoltam, folyamatosan költöztem egyik albérletből a másikba, nem találtam sem a helyem, sem az otthonom. Bele vetettem magam az ezotériába. Tanultam meditálni, relaxálni, imaginációs belső utazásokat tenni, de sajnos a sok megtapasztalás mellett is egyre elveszettebbnek éreztem magam. Amikor ismét összecsaptak a fejem felett a hullámok, kimenekültem 7 hónapra Londonba. Ott olvastam először a csikungról. 7 hónapnyi távolság az itthoni problémáimtól segített abban, hogy áttekintsem a helyzetem és hazatérve még csak nem is a nulláról, hanem jócskán a minuszokból kezdtem el újraépíteni az életemet. Hazajövetelem után az egyik első dolgom volt, hogy elmentem egy csikung tanfolyamra.

Az a holisztikus ember- és világkép, amelyet a hagyományos kínai gondolkodásmód képvisel, a kezdetektől fogva elvarázsolt ítélet- és szélsőségektől mentes szemléletével. A gyakorlások során hamar érezni kezdtem a bennem növekvő erőt és összeszedettséget. Húszas éveim végén és a harmincas éveim elején az érzelmi stabilitás mellett a spirituális fejlődést kerestem leginkább a csikungban. Szerettem volna mélyebben megismerkedni mindezzel és több tapasztalatot szerezni. Innentől kezdve folyamatosan képeztem – és képzem – magam a mai napig.

AZ ÚT
A szemléletről tanultam Kovács Lajos csikungmestertől és külföldi mesterektől:  Xu Mingtang nagymestertől, Tamara Martinova és Jelena Versenyina mesternőktől, valamint Shantung Hsu mestertől. 2006-ban Eőry Ajándok Kínai Klinikáján tanultam hagyományos kínai egészségmegőrzést és váltam természetgyógyász-akupresszőrré. 

 

3 év intenzív csikung-gyakorlás után kezdtem el oktatni a csikungot 2004-ben. Továbbra is a spirituális út szempontjából érdekelt leginkább ez az önfejlesztő módszer, de volt egy pont, ahol egyszerűen elakadtam. Megerősödtem testileg és lelkileg, és mégis… ott volt az a bizonyos fájó és kilátástalan érzés. A csikung ugyan megerősítette a stabilitásomat, az egészségemet, az állóképességemet, csökkentette az alvásigényemet – akkoriban 5 óra alvás is elég volt az intenzív gyakorlás mellett – én mégis egyre inkább a hiányaimra fókuszáltam. Végül egy időre hátat fordítottam a gyakorlásnak.

 

FELISMERÉSEK

Akkoriban még nem voltam tisztában azzal, hogy egyetlen szellemi út sem indulhat el addig, amíg az alapok nincsenek a helyükön. Ezek az alapok: a múltbéli fájdalmak feldolgozása, átalakítása, a családi gyökerek megerősítése (…ha az életben nem megy, legalább a lelkünkben!) és saját helyünk megtalálása a világban. Mindezt akkor még nem tudtam. Azt sem, hogy ha átszáguldok a múltbéli traumákon, vagy elegánsan szőnyeg alá söpröm azokat, előbb-utóbb orra bukok bennük. A kínai szerzetesek kezdő tanítványként a konyhában takarítva kezdték „pályafutásukat”, nem pedig a meditációs térben. Eleinte – több éven át – nem tanításokat kaptak, hanem feladatokat. Ez a szakasz nem átugorható. A csikung elvezetett eddig. Csak sajnos rettentő csalódott voltam a "konyhától". Meg az ottani feladatoktól. ;-D  A  belső „nagytakarítás” szerencsére elég gyorsan visszaterelt a csikunghoz. 

 

A JELEN

A negyvenes éveimre sok minden kiforrta magát bennem:

...hogy  hatalmas érték az egészség – ezt 20-30 évesen még nem éreztem, akkor inkább csak természetes volt.

...hogy  az egészség mozgás és helyes légzés nélkül nem tartható fenn hosszútávon, mert a mozgás és a légzés maga az élet.

...hogy  a csikung egyszerre jelenthet gyógyulást, egészségmegőrzést, érzelmi stabilitást, mentális erőt és szellemi fejlődést is.

 

FIGYELEM!
 A csikung szerteágazó gyakorlatokból áll, amelyeket egymásra építve érdemes elsajátítani. Ez a kezdők számára 3x6 órát vesz igénybe, amely után már a teljes gyakorlatsort képesek lesznek önállóan, hatékonyan és biztonságosan is gyakorolni.Ezek a gyakorlatok hitrendszertől és egészségi állapottól függetlenül mindenkénél működnek és eredményt hoznak rendszeres gyakorlás mellett.