10 ALAPSZABÁLY
az Élet nevű társasjátékhoz

"Adódtak bizonyos gondok, Az élet nem lett egyszerűbb, csak annyit mondok. Semmiség az egész, talán úgy fogalmaznám, Csak a gázgyár esett rám." - énekelte a KFT együttes a nyolcvanas években. Az élet azóta sem lett egyszerűbb, de azért van pár szabály, ami segíthet eligazodni...
csak hogy a Gázgyár is a helyén maradhasson.

 1. Az Élet nem igazságos.  
  Pontosabban egyáltalán nem érdekli, kinek van igaza. Az igazságok minden esetben a résztvevők egyéni álláspontjait tükrözik, vagy a játékosok csoportjainak egyezményes belső szabályait jelentik. Ezekbe nem szól bele az Élet és a döntőbíró szerepét sem vállalja, hogy az igazságok között Igazságot tegyen. 

 2. Az Élet nem jutalmaz és nem büntet.
  Egyáltalán nem érdekli, hogy jó kislány voltál e vagy rosszalkodtál, vagy te éppen nem csináltál semmit. Minden esetben számíthatsz a következményekre, amelyek viszont jellemzően nem a "ha jó vagyok, jutalmat kapok, ha pedig rossz, megbüntetnek" elven működnek. Nem mindig fogod tudni kiszámítani a következményeket. Utólagosan az Élet reklamációt nem fogad el, de korrekcióra azért nyílik lehetőség.​
 1. A fájdalom mindenképpen része az Életnek.
  Sajnos ez nem megúszható. Másképp nem volna tétje a játéknak. A fájdalom azonban nem egyenlő a szenvedéssel. Mindössze ösztökélés a változások elfogadására.

 2. Az Élet nem kínoz senkit.
  Ugyanakkor a társasjáték szabályzata nem akadályozza meg, hogy a résztvevők magukat vagy egymást kínozzák, illetve hogy a viselhető fájdalomból viselhetetlen szenvedést kovácsoljanak.

 3. Lehet az Életet hibáztatni.
  A társasjátékban résztvevőket is lehet. Gyakorlatilag bárkit lehet hibáztatni. De teljesen felesleges, mivel minden hibáztatással csak saját tehetetlenségedet növeled.

 4. Kívül sosem lesz valódi biztonság.
  Előbb-utóbb minden játékos kiszáll a játékból. Éppen ezért felesleges túlbiztosítani és megpróbálni kontrollálni mindent. Amikor ennek értelmetlenségét felismered, belül elkezdheted megtalálni mindazt, amit addig kívül kerestél.

 5.  Az előjeleket kizárólag Te választod!
  Az Élet minden pillanatban olyan, amilyen. Hogy jónak, rossznak, könnyűnek, nehéznek, stb. címkézed, az kizárólag rajtad múlik. Mindez rád is vonatkozik. Te is olyan vagy, amilyen. Hogy ki milyennek címkéz téged, az maradjon az ő problémájuk.

 6. Választhatod azt is, hogy abbahagyod a címkézést.
  Ez nem kevés gyakorlatot kíván, de mindenképpen megéri, mivel így az Élet játéka egyre több örömödre lesz és egyre érdekesebbé válik. A valódi spiri utak egytől egyig ezt a pontot célozzák meg, nem pedig azt, hogy kivonulj az életből, vagy hogy teljesen"tiszta" légy.

 7. Együtt könnyebb.
  Sose feledd, hogy az élet egy társasjáték, amelyben a kapcsolatok - legyenek azok bármennyire is törékenyek, rövidebb vagy hosszabb életűek - végig értékek és élmények forrását jelentik számodra és táplálnak téged. 


 1.  Az Életnek igenis van humorérzéke!
  Éppen ezért szerencsés nem elfelejteni, hogy amiben vagy, bármi is legyen az, a játék része. Humorérzék terén tanulj az Élettől. Gondolj például a világ legcsúnyább szeretnivaló kutyájára!
+1. Ha már beszálltunk,
érdemes valóban benne lenni, semmint a partvonalról figyelni, amíg a többiek játszanak.