10 OK, AMIÉRT ÉRDEMES ELKEZDENI DOBOLNI

Az aktív dobolás egészséggel kapcsolatos előnyei


(Dr. Christiane Northrup amerikai szülész, nőgyógyász szakorvos, nemzetközileg elismert író és előadó írása)

Néhány gondolat előzetesen a doktornő írásához, az eddigi saját dobkörös tapasztalatok alapján...

A közösségi dobolás már egyetlen részvétel esetén is élmény. Azonban a látványos eredmények eléréséhez rendszeres részvétel szükséges. Dobolni felszabadító öröm és gyakran eufórikus élmény, de mindezt nem érdemes az első alkalommal elvárni sem magadtól, sem a dobkörtől. Bármennyire elfogadó és barátságos egy új közösség, eleinte belekerülve mégiscsak egy idegen közeg számodra. A ritmus érzékelése ösztönös és velünk született készség, de az első alkalmakon nem olyan egyszerű egy addig még talán nem is használt eszközzel a kezünkben kibontani e készségünket és felszabadulttá válni. Érdemes időt adni minderre és akkor valóban jönni fognak a látványos és felszabadító változások.

Góra Edina - Lélekkapu

A dobolásnak pozitív hatása lehet az egészségedre. Képes segíteni sokféle stresszállapot leküzdésében, mint például a folyamatos aggodalom, a feszült idegállapot, kimerültség állapotaiban, valamint különféle betegségek: asztma, krónikus fájdalmak, arthritisz, mentális betegségek, függőség és a daganatos megbetegedések esetén állapotjavulást okozhat.


A fentebbieken túl íme 10 ok, hogy miért lehet jó a dobolás számodra:

  1. Boldogabbá tesz.  Ha részt veszel egy dobkörön, vagy egy  intenzív doboláson, megtapasztalod, hogyan képes téged boldogabbá tenni mindez. A dobolás endorfint és enkefalint szabadít fel a szervezetben, valamint a dobolás hatására az agyban megjelenő alfa-hullámok kapcsolatban állnak az általános jóllét és az eufória érzeteivel.

  2. Mély relaxált állapotot hoz létre. Egy tanulmány szerint a dobkörön résztvevők  vérmintájából megállapították, hogy 1 óra dobolás után jelentősen csökken a szervezet stresszhormon szintje.

  3. Segít a krónikus fájdalom leküzdésében. A dobolás képes elterelni a figyelmet a fájdalomról, miközben endorfin és endogén opiátok szabadulnak fel a szervezetben, amelyek természetes fájdalomcsillapítóként hatnak.

  4. Felpörgeti az immunrendszeredet.  A tanulmányok megállapították, hogy a dobkörön való részvétel erősíti az immunrendszert. Dr. Barry Bittman neurológus – aki egyben elnöke a Yamaha Zene és Wellness Intézetnek – kutatása szerint a közösségi dobolás növeli a természetes T-sejtek (T-limfociták) számát, amelyek segítenek a rák, valamint különféle vírusok elleni küzdelemben, beleértve az AIDS-et is.

  5. Megteremti az összetartozás érzését. A dobkörök és a közösségi dobolások alkalmai lehetőséget teremtenek a „szinkronicitásra”. Kapcsolatba kerülsz saját lelkeddel egy mélyebb szinten, miközben kapcsolatba kerülsz a többi hasonlóan gondolkodó emberrel is.

  6. Összehangolja a testet és a tudatot a természetes külvilággal. A görög nyelvben a ritmus szó egyben áramlást is jelent. A dobolás által belekerülsz az élet ritmusának áramlásába, egyszerűen csak érezve az ütemet.

  7. Egy olyan utat kínál, amely által elérhető egy magasabb erő. A sámánok gyakran használnak dobot azzal a szándékkal, hogy összehangolják a tudatot, a testet és a szellemet. Az egész testre fókuszálva, a dobolás által összhangba kerül a gyógyulás fizikai és szellemi síkon egyaránt, így elérhetővé válik egy kapcsolat a szellemi erőkkel.

  8. Csökkenti a negatív érzéseket. A dobolás képes az önkifejezés módjaként is szolgálni. Szó szerint ki tudod magadból dobolni a negatív érzéseket, amelyek energiablokkok formájában öltenek formát. A dobolás terápiás céllal is használható, mert segít megtanulni bánni a nehézéséget okozó érzésekkel.

  9. A jelen pillanatba hoz. Amikor dobolsz, a tudatod az élet áramlása felé mozdul el. Amikor áramlásba kerülsz az élet ritmusával, nem tudsz a múltad és a jövőddel kapcsolatos aggodalmaid fogságában maradni.

  10. Hozzájárul az egyéni átalakuláshoz. A dobolás hajtóerőt jelent a kreatív önkifejezéshez. Amikor közösségben dobolsz, nem csak te jutsz el az önkifejezésig, de visszajelzést is kapsz a többi résztvevőtől. Ez egyenrangú élmény egy beszélgetős terápiával! A dobkör eszközt jelent a belső én feltárásához és kiterjeszti a tudatosságod, mialatt aktív részese vagy a közösségnek.

 A cikk forrása ITT olvasható.

UTÓSZÓ
A dobolás és a dobkör természetesen nem helyettesíti az orvosi vagy egyéb terápiás munkát, de hatékonyan kiegészítheti azokat. És problémáktól függetlenül is örömteli közösségi és egyben személyes belső élmény. :-))) Ha szívesen kipróbálnád magad egy (vagy több) dobbal a kezedben, várlak, várunk szeretettel!

Góra Edina - Lélekkapu