2014 aug. 11. - Roger von Oech: Kupán csapott ésszerűség

 

A feltaláló olyan ember, aki nem veszi komolyan azt, amit megtanítottak neki. Gondoljanak bele: hatéves korunktól a főiskola végéig évente három-négy vizsgát kell letennünk. Ha az ember egyszer megbukik, vége van. A feltaláló mást sem csinál, mint bukdácsol. Ezerszer is megpróbálkozik  valamivel, és ezerszer tévedhet. Ha mégis sikerül elérnie a célját, már befutott embernek tekinthető.

Ez nincs jól így.

Gyakran beszélünk arról, hogy nincs nehezebb munka annál, mint amikor frissen felvett munkatársunkat meg kell tanítanunk tisztességesen kudarcot vallani. Újra és újra megcsináltatjuk vele a sikertelen munkát egészen addig, amíg tévedésiből okulva el nem jut a használható megoldásig. - Roger von Oech: Kupán csapott ésszerűség
 

Megtanulni tisztességesen kudarcot vallani... ez bizony kulcs ahhoz, hogy bele merjünk vágni valami újba. Félünk a kellemetlen élményektől, annyira félünk, hogy sokszor inkább nem vágunk bele az élet kínálta lehetőségekbe.
 

A feltalálónak persze könnyebb annyiban, hogy ő nem AKAR feltaláló lenni, hanem ő AZ. Így aztán akár sikerül, akár nem, nem történik más, minthogy megéli önmagát.  Az meg azért nem olyan rossz... :-)
 

De mi történik akkor, ha nincs meg ez az önazonosság és akaromból próbálok feltaláló lenni, ahelyett mondjuk hogy virágkötő lennék? Mert ugyan sokkal jobban szeretem a szépet - a színeket és az illatokat, meg az embereket, aki majd válogatják a csokraimat - mint a feltalálást, de jól felfogott érdekemben, amit a környezetem jól oda is tesz, mégis inkább a feltalálást választom? Mi lesz akkor a próbálkozásból fakadó kudarcokkal? Ha nem vagyok önazonos, akkor borítékolható a frusztráció.
 

Ha valamivé AKAROK válni, akkor nem vagyok AZ. Ha pedig nem vagyok AZ, taníthatják nekem azt, hogyan kell tisztességesen kudarcot vallani, akkor is csak a tömény frusztráció marad.
 

Jó hír viszont, hogy sokfélék vagyunk. Sokféle AZ van. Lehetsz AZ Anya. Lehetsz AZ Író. Lehetsz A Pókerjátékos. Lehetsz AZ Utazó. Lehetsz A Professzionális Munkavállaló - ha éppen munkakeresésben vagy. Lehetsz AZ, de csak ha nem akarod csinálni. Megélheted, ha úgy adódik. AZZÁ válhatsz.

 

Pontosan azzá, pontosan abban a pillanatban.
 

De figyelj, hogy ne ragadj bele!
 

...és főleg, ne vedd túl komolyan magad. :-)