A benned élő Harcos

2014. október 2.

A benned élő Harcos
 
Van egy énrészed, egy őskép, amely ha teret és tiszteletet kap benned, önbecsülésed egyik tartópillére lehet. Ez az énrész a Harcos, amely paradox módon ha az őt megillető helyén lehet, szinte sosem kell harcolnia. Bőven elég ha jelen van. Jelenlétének súlya önkéntelenül békét és rendet teremt. Mindez azonban csak akkor történhet meg, ha a benned élő Harcosban már felébredt a bölcsesség.
 
Egy bölcs Harcos tisztában van azzal, hogy a legnagyobb harc mindig belül zajlik és így az agresszió sosem lehet út számára egy viszály feloldására. Az önmagunk feletti agresszió sem. Ha ez számodra abszurdnak tűnik, jó ha tudod, hogy például az autoimmun betegségek pontosan ide tartoznak... 
 
A még bölcsessége híján lévő Harcos szinte minden kihívást jelentő helyzetben azonnal kardot ragad... és mivel híján van a bölcsességnek, sokszor veszít. A sok vesztett csata után a személyiség egésze óhatatlanul veszíti el önbizalmát és ezzel együtt az életbe vetett bizalmat is - holott a vesztes csatákról nem az élet tehet. Amikor pedig a Harcosnak nincs tere, vagy egyszerűen csak elaludt, vagy nem az őt megillető helyen van benned, akkor úgy érezheted, védtelenné váltál. Esetleg ott küzdesz, ahol nem kéne (pl. a párkapcsolatodban) és nem állsz ki magadért ott, ahol annak helye lenne (talán a munkahelyeden).  Olyan ez, mintha a testedben kikapcsolna vagy megbolondulna az immunrendszer. A tested egy csodás, összetett rendszer, amely jelzéseket ad számodra azzal kapcsolatban, hogy mi történik a lelkedben és az életedben...
 
 A bölcs Harcos segít abban, hogy a külvilágban megjelenő viszály renddé és békévé alakuljon benned. Hogy ne(m) fél(j), hanem egész lehess. Egészséges. Ha ez megtörtént, a legtöbb esetben a külvilágban már nem szükséges kardot ragadni, mert "aki nem küzd senkivel, azzal senki sem képes megküzdeni". (Kínai közmondás)
 
A bölcs Harcos tehát nem áll folyamatosan hadban a világgal. És nem arról szól a léte, hogy tetőtől talpig páncélban védekezik. Nem válaszol hadüzenettel minden viszályra és konfliktusra. Egyszerűen csak éber, megértő figyelemmel van jelen, magabiztosan, tisztelettel a többi énrészed és a külvilág felé. Úgy valahogy, ahogy az egészséges immunrendszer viszonyul a belső szerveidhez, a kívülről érkező hatásokhoz, valamint tested/lelked folyamataihoz. 
 
A harc csak a legvégső utat jelenti a bölcs Harcos számára, amelyre kizárólag durva támadás esetén történő önvédelemre vagy a zsarnoki elnyomás felszámolására lép rá. A bölcs Harcosban béke van. 
 
Ha szeretnéd megtudni, hogyan él benned a Harcosod, érdemes megválaszolnod ezt a néhány kérdést:
 
  1. Hogy áll az egészségem? Milyen gyakran gyengülök le vagy gyulladok be? Mit üzen számomra a testem?
  2. A rendszeres szorongás/stressz milyen mértékben van jelen az élemben?
  3. Mely területen/területeken érzem az életemet csatamezőnek?
  4. Milyen erős bennem a (külső vagy belső) kontroll iránti igény?
  5. Hogyan viszonyulok az ismerős és ismeretlen emberekhez?
  6. Mennyire bízom magamban? A testemben? A lelkierőmben? A képességeimben?
  7. Mely részem és milyen módon küzd bennem viszályok, konfliktusok esetén? (pl. hisztizek, mint egy dackorszakát élő kisgyerek? kioktatok, és fölényessé válok? agresszív és támadó leszek? meghúzódok vagy eltűnök? bocsánatot kérek akkor is, ha úgy érzem, nincs igaza a másik félnek? tartósan megsértődöm? nem reagálok érzelmileg, hanem a végletekig érvelek? Vagy egyszerű, tiszta jelenlétben képes vagyok megfelelően reagálni a kialakult helyzetre?)


Gnóthi szeautón! – Ismerd meg önmagad!