Merre tovább a személyiségfejlődésben?

2014. okt. 3.

 

A tegnapi íráskám (A benned élő Harcos) kapcsán megkérdezték tőlem, hogy a kérdések megválaszolása után mi a teendő? ..amikor látjuk, hogy mi a helyzet, de a felismerés még önmagában nem hozott változást. Vagy lehetséges, hogy elég egyszerűen másképp reagálni?
Amikor a felismerés megszületett benned, hogy valami nincs a helyén, az már önmagában is nagyon fontos lépés, mivel ez az a pont, ahonnan el tudsz majd indulni. A valódi megoldás azonban egy folyamat lesz. 
 
Magas fokú tudatosság mellett valóban csak annyi lenne a megoldás, hogy másképp reagálsz vagy éppen úgy döntesz, hogy abban a helyzetben nem reagálsz és kész... Ítéletmentes és éber maradsz. Átadod magad a pillanatnak, amelyben önazonosan vagy jelen. Mindössze ennyi. :-) Azonban ha még nem tart a személyiségfejlődésed ezen a tudatossági szinten, akkor ez nem igazán fog működni.
 
Személyiségünk megdolgozása, sajnos nem ennyire egyszerű. Szerencsére ennél bonyolultabb lelkek vagyunk... :-) Amíg a legkülönfélébb tudatos és tudattalan mintázatok - sokszor láthatatlanul - hatnak ránk, addig azok határozzák meg reakcióinkat, sőt, sok esetben visszatérő élethelyzeteinket is.  
 
Önmagunk és a világ megismerése sok év belső munka, - nem szeretnélek elriasztani, de életünk végéig tartó folyamat - amelynek során tudatos és a tudattalan részeink apránként összhangba kerülnek egymással és a külvilággal. E folyamat állomásai, amikor az oldódások elindulnak és ez által  életünk egyre szebben kibomlik.  Ezt a folyamatot elképzelheted úgy, mint egy felfelé áramló spirális mozgást. Ez a mozgás (lélekmozgás a szellemi dimenziók felé) a fejlődés. 
 
A mindennapokban azonban nem ennyire elvont ez a folyamat, hiszen az élethelyzeteinken keresztül, azokat megélve, a kihívásokra valami módon válaszolva mindenképpen mozdulni fogunk valamerre. A személyiségünkön végzett munka segít abban, hogy egyre tudatosabban, növekvő önbecsüléssel és életbe vetett bizalommal haladhassunk végig ezen a folyamaton. 
 
Mivel a közös pontok ellenére is mindannyian mások vagyunk, személyes fejlődésünkhöz a saját utunkat érdemes megtalálni. 
 
Önmagunk megismerése indulhat önismereti, önfejlesztő csoportok segítségével, egyéni belső munka által egy számunkra hiteles segítővel... tánccal, mozgással, mese- és/vagy művészetterápiákkal... stb. De indulhat akár egy zarándokúttal is. Vagy 10 napos vipassana elvonulással.  Sok út lehetséges. Rám személy szerint a keleti tanok, a hangok világa és a hellingeri szemlélet együtt hatottak a legmarkánsabban - ebből fakadóan én az ezekből kibomló, folyamatosan gazdagodó  utat képviselem.