A CSIKUNG GYAKORLÁS 6 JELENTŐS
SZEMÉLYISÉGFORMÁLÓ HATÁSA

 A csikung gyakorlása nagy mértékben hozzájárul az érett, önazonos és magas önbecsüléssel bíró személyiség felépüléséhez és megerősödéséhez. Javítja külvilághoz fűződő viszonyt és a problémamegoldó képességet az által, hogy az élethelyzetek és kapcsolatok átláthatóbbá válnak, amelyekre a csikung gyakorló képessé válik önazonosan és megfelelő  módon reagálni.

Sok tanulmány található a neten arról, hogy a csikung gyakorlás milyen hatással van fizikai testünk állapotára, a vérnyomásra, a vércukorszintre, a hormon- és enzimháztartásra, a sejtanyagcserére, a rosszindulatú daganatos betegségekre, valamint a DNS-lánc telomereire, amelynek rövidülése többek között az öregedésért is felel.

Pszichológia hatások tekintetében vannak kutatások arról, hogy a csikung gyakorlása képes oldani a stresszt, a szorongásos tüneteket és a depresszív állapotokat. Idősebb korban pedig jótékony hatással van az agyműködésre, javítja az általános mentális állapotot.  A kutatások a csikung pszichológiai hatásainak tekintetében leginkább csak a terápiás kezelésre szoruló páciensek állapotváltozásait vizsgálja.

A csikung gyakorlásnak személyiségformáló vonatkozásairól azonban kevés szó esik, talán pontosan azért mert ezeket a hatásokat leginkább a gyakorló önmaga és a környezete érzékeli. A személyiség alakulása műszerekkel egyelőre nem igazán mutathatók ki, habár az EEG képes rögzíteni a csikung gyakorlás alatt közvetlenül, valamint hosszabb távon tartósan beálló változásokat az agyműködésben.


JELENTKEZÉS INGYENES BEMUTATÓ ALKALOMRA

 
HELYSZÍN:
LÉLEKKAPU
1027 Bp. Erőd u. 16

  • Kezdő Csikungra jelentkezem!

    Kérdezni szeretnék!

 6 jelentős személyiségformáló hatás
A csikung gyakorlók visszajelzései, valamint a külső megfigyelések alapján a következő változások történtek személyiségben azoknál, akik 3-18 hónap között rendszeresen gyakorolták a a csikungot:

1.Kitartás, bátorság, elköteleződés

Akik a csikung gyakorlása felé elköteleződtek, már 1-3 hónap alatt  kitartóbbá váltak.  Ez a tapasztalás áttevődött egyéb életterületeikre is. Kb. 1 év gyakorlás után megfigyelhető volt, hogy többen is belevágtak a korábban elérhetetlennek tűnő céljaik megvalósításába és kitartóan, önmaguk felé elkötelezetten haladnak útjukon.
 

2.Megfigyelőképesség, koncentráció, kognitív és kreatív képességek
A koncentráció és a megfigyelőképesség a gyakorlások során folyamatosan épül. Ennek hatására a gondolkodási struktúrák megváltoznak. Oldódnak korábbi beidegződések, a rutin válaszok és rutin reakciók. Ezek helyébe az élethelyzetek pontosabb felmérése került és az azokra történő, helyzetnek megfelelőbb reakciók, előkerültek a korábbiaknál kreatívabb és hatékonyabb megoldási módok.

3.Érzelmi stabilitás, lelki teherbírás

Már rövid távon is érzékelhető erőteljes hatás a csikung gyakorlók körében, hogy a kezdeti gyakorlással járó érzelmi tisztulás után elég hamar megerősödik az érzelmi stabilitás. Érdekesség, hogy ezt leginkább a  csikung gyakorlók környezetében élők észlelik. A csikung gyakorlók számára annyira természetes ez a változás, hogy a legtöbb esetben fel sem tűnik számukra, csupán környezetük visszajelzéséből érzékelik a bennük végbement változást.

4.Változás, életbe vetett bizalom
Felnőtt korára mindenki túlvan azokon a sérüléseken, amelyek megingatják az életbe, a külvilágba, a többi emberbe vetett bizalmat.  Ennek következményei lehetnek a párkapcsolattal vagy annak hiányával kapcsolatos nehézségek, a túlzott biztonságra való törekvés, a változások, a bizonytalanság, a feszültség nehézséget jelentő kezelése. A legalább 6 hónapja csikungot gyakorlók számára sokkal kevésbé jelent megterhelést egy-egy megváltozott élethelyzet, legyen az költözés, munkahelyváltás, párkapcsolati krízis vagy az egészséget érintő változás vagy haláleset a családban. A megváltozó helyzetekhez könnyebben és magabiztosabban alkalmazkodnak.  A változásokat - legyen az külső szemlélő számára bármennyire kellemetlen - lényegesen könnyebben, kevesebb szenvedést okozva és megélve kezelik. A csikung gyakorlás előrehaladtával a változások megélést korábbiaknál egyre kevésbé érzékelik félelmetesnek, hanem természetes folyamatnak tekintik.

5.Énhatárok, önbecsülés, tisztelet

Az önbecsülés erősödése már a gyakorlások rendszeressé válásával elindul. A saját énhatárok kijelölésével és tiszteletben tart(at)ásával a mindennapokban szinte mindenkinek rendszeresen adódik problémája. A csikung a gyakorlókat hozzásegítette ahhoz, hogy 3-6 hónap után már pontosabban érzékeljék a saját és mások határait. 8-12 hónap gyakorlás után képessé váltak békésen kifejezni saját határaikat. Mindez nagyobb tisztelethez és elfogadáshoz vezetett önmaguk és a külvilág irányába egyaránt.

6.Felelősségvállalás, ítéletmentesség

Korai gyermekkorból hozott minta, hogy felelősnek érezzük magunkat mások érzéseiért, illetve másokat teszünk felelőssé saját érzéseinkért. Ez ciklus a folyamatos pozitív-negatív ítéletek, megromlott emberi kapcsolatok, valamint a bűntudat és a szégyen forrása. A csikung gyakorlók esetében megfigyelhető, hogy - elsősorban  a belső csikung gyakorlatok hatására -  fokozatosan változik szemléletük. Saját érzéseikért, gondolataikért egyre nagyobb mértékben képesek felelősséget vállalni, miközben folyamatosan mozdulnak egy ítéletmentesebb szemlélet irányába. Ez a folyamat jelenti a legmélyebb átalakulást a személyiségben és az emberi kapcsolatokban egyaránt, a családi rendszert is beleértve.

 Figyelem! A csikung áldásos hatásai mellett sem csodaszer, nem gyógyszer és nem terápia. Önfejlesztő út, amely hatékonysága a megfelelő elsajátításon és a rendszeres gyakorláson múlik.

 

Amennyiben felkeltette érdeklődésed és szívesen megismerkednél vele, gyere el az ingyenes bevezető alkalomra!

FIGYELEM!
 A csikung szerteágazó gyakorlatokból áll, amelyeket egymásra építve érdemes elsajátítani. Ez a kezdők számára 6x3 órát vesz igénybe, amely után már a teljes gyakorlatsort képesek lesznek önállóan, hatékonyan és biztonságosan is gyakorolni.Ezek a gyakorlatok hitrendszertől és egészségi állapottól függetlenül mindenkinél működnek és eredményt hoznak rendszeres gyakorlás mellett.

Az ingyenes bevezető alkalmak időpontjai a programnaptárban kerülnek feltüntetésre.

JELENTKEZÉS A BEMUTATÓ ALKALOMRA

  • Kezdő Csikungra jelentkezem!

    Kérdezni szeretnék!