"Minden a hang ereje által keletkezik, így minden ami létezik a hang egy darabja, és az ember képes ugyanígy teremteni.. A hang minden formán túl létezik. A hangnak tudásával az ember a teremtés kulcsait kapja meg, és ez segít az embernek a meg nem nyilvánultba emelkedni. A hanggal szárnyat kapunk, amivel az égig emelkedünk és egyszerre éljük a láthatót és láthatatlant." - Hazrat Inayat Khan


A hangtálkezelés és a gongfürdő alatt alatt megtapasztalható a belső csend. Ez a csend az, amelyben amelyben szárnyakat kaphatunk.  A test ellazulása mellett végre az elme is megpihen, teret engedve ez által valami nagyobbnak. Ezzel a "valami nagyobbbal"  összhangba kerülve megkaphatjuk a teremtés kulcsait. Kulcsokat saját sorsunkhoz. 


Mindehhez elengedhetetlen megtapasztalani azt a belső csendet, amelyben megszűnik a gondolatok folyamatos kavargása, s a figyelem a külvilág ingerei felől fokozatosan a létezéss valóságára terelődik. E csend megtapasztalását keleten meditációnak hívják. Ott már régóta tudják, hogy a csend paradox módon a hangok segítségével könnyebben megteremthető.


A csend állapotára nem csak a lélek, hanem a test is reagál. A görcsök oldódnak, a migrén elmúlik, a fájdalmak helyére pedig fokozatosan egy kellemes, új, lebegő testérzet kerül. Ebben az állapotban mód nyílik a korábbi fájdalmak, sérülések, régi emlékekhez fűződő kellemetlen érzések, blokkok elengedésére. A hangkezelés és a gongfürdő kiváló módszer azok számára is, akik nem szívesen beszélnek gondjaikról, mivel a hangok eljutnak oda, ahová a szavak nem mindig.
Hazrat Inayat Khan (1882-1927) szufi tanító, Indiából érkezett nyugati világunkba. A szufi tanítások mellett az indiai klasszikus zenék nyújtotta élmények is hozzájárultak spirituális megtapasztalásaihoz. A hangok testi, lelki, szellemi dimenziókban működő hatásairól sok gondolatot, élményt osztott meg tanítványaival.