AHOL A SZAVAID ELHALLGATNAK

Ahol a szavaid elhallgatnak, ott kezd el mesélni a lelked.


A csend segíteni tud abban, hogy békét találj. A csendben gyógyulni tud a fájdalmad. És a csend az, ami segít megtalálni az életörömet. Csak a csendben ismerheted fel a valódi társad. És a lelked csak csendben tud találkozni az övével. (Amikor az elméd nem szól közbe.)


Csak a csend képes mindezekre.


Hosszú ideje figyelem magamon, ahogy egyre nagyobb teret kap életemben a csend. Ez a csend nem a hangtalan némaságot jelenti, hanem a zaklatott elme elcsendesülését. Sok évvel ezelőtt kezdődött mindez a befelé figyeléssel, de a zakatoló gondolatok újra meg újra elvágtak attól a bizonyos csendtől.  A csikung gyakorlás alatt kezdett el megérinteni  a belső csend. Sajnos  ez sok éven át csak a gyakorlások idejére korlátozódott.  Nagyjából 6 éve tettem ki a televíziót és a rádiót az életemből csökkentve ez által az információs zajt. Ez volt az a pont, amikor lassítani kezdtem. Átverésnek éreztem az üzenetet, hogy "felgyorsult az élet." Nem az élet gyorsult fel. Saját elménk zaklatottságára folyamatosan reagálva mi magunk gyorsultunk fel, felgyorsítva saját világunkat. Lelkünk folyamatait nem lehet felgyorsítani.  A fa sem nő fel két hét alatt. Egy magzatnak továbbra is 9 hónapra van szüksége, ahhoz, hogy felkészüljön a születésre. Mindössze az érzeteink gyorsultak fel. A  csend hiányából fakadó állandó belső sürgetés.


Figyelem, ahogy a munkámban is egyre nagyobb teret kap a csend. Akkor is, amikor beszélgetek veletek. A szavak közötti csendben többet mesélsz magadról, mint gondolnád. :) Ahogy mozdulsz, ahogy lélegzel. Ahogy a teás bögrédbe kortyolsz... mintha megállna az idő. Jelen vagyunk, együtt, a csendben. Az elméd apránként megnyugszik. Ebben a csendben tudunk valójában találkozni. És ebben a csendben kezd el mesélni nekem a lelked.


A csendbe tanulsz meg belépni a csikung gyakorlások által.  A csend érint meg a hangtálak hangjain keresztül. Az elméd csendjében szabadulsz fel a dobok ritmusai között. És a csend vezet el a fájdalmakból és nehézségekből vezető kiutakhoz a Hellinger állítások során...


Lépj be a csendbe. És öleld magadhoz az ajándékait.