FILMAJÁNLÓ

...egyelőre a hangok és a közösség erejéről.

Vannak meghatározó filmek, amelyeket szeretnék Veletek megosztani. És vannak filmek, amelyeket az előbbiek közül még meg is találtam valahol a világhálón. :-)))

Első körben a hangok, a zene és a közösség erejéről tettem fel négy filmet. A listát bővítem majd folyamtosan azokkal a filmekkel, amelyket nagyon szeretek, annyira, hogy időről-időre újra megnézem őket. 

Úgyhogy érdemes lesz visszanézni... :-)

HALF MOON (NIWEMANG)

Bahman Ghobadi, az iráni kurd rendező 2006-os remek filmje. A történet hőse Mamo, aki élete alkonyán lévő kurd zeneművész, mester a maga körében. Ő indul el fiaival - a szerencsétlenséget jelző jóslat ellenére - egy hosszú útra, hogy a "Szabadság Könnyei" elnevezésű koncerten fellépjenek együtt, ünnepelve felszabadulást. Az út nehéz és rögös. Nem mentes a megalázó fordulatoktól sem.

 

A film képeivel és zenéjével egyszerre repít el a szufi világ varázslatos kultúrájába, ugyanakkor kultúrától függetlnül is elkalauzol emberi érzéseink, lelki utunk mélységeibe. A film megkapó, emberi, bölcs és sallangoktól mentes.

 

A kis ablakban egy zenei részlet található a filmből. Alább pedig a gombra kattintva megtekinthető a teljes fim (angol felirattal)

CURE WOMEN

The Cure Women - Megkapó dokumentumfilm a közösség megtartó erejéről, a nők útjáról (szó szerint is!), a gyógyítás valódi mibenlétéről, hanggal, ritmussal, imával - együtt, valami nagyobb felé.

 

Az iráni kisfilm rövid története, hogy egy nagyon beteg ember segítségre szorul egy faluban, így a közösség nőtagjai elindulnak, hogy gyógyító vizet hozzanak neki. Hegyeken át vándorolnak, dobokkal kísérve az utat, erőt adva a gyengébbeknek. Az iráni (kurd) nők az iraki nőkkel találkoznak a határnál, tőlük kapják a gyógyító vizet. Visszaérkezve ebben a vízben fürdetik meg a beteg társukat és együtt virrasztanak, imádkoznak érte. Énekkel, dobbal, transzban kérik az isten segítségét társuk gyógyulásához. Ennyire fontos az Egy. Annyira, hogy mindenki, a falu egész közössége összefog a gyógyulásért. Ennyire fontos az Együtt. Az a közösség, amiben senkit nem hagynak hátra.

 

A film alig 20 perces, angol feliratos, de a lényeg szavak nélkül is érthető.

HÉTKÖZNAPI MENNYORSZÁG

Ennek a megkapó svéd filmnek a története egy karmesterről szól, aki pályája csúcsán hátatfordít addigi életének. Daniel a magánéletét felemésztő szakmai sikerek után inkább visszavonul abba a kisvárosba, ahol gyerekkorát töltötte. Megpróbál elvonulni a világ elől.

 

A magányos remeteélet helyett azonban új feladatok várnak rá. Olyan feladatok, amellyel a zene visszaatér életébe.  A városka lakói felkérik a templomi kórus irányítására, amely örömmel tölti fel nem csak a helybeli emberek, hanem Daniel szívét is. Élete új értelmet nyer a hangok, a közösség  és a zene bűvöletében. 

 A SZERETET SZIMFÓNIÁJA

Milyen lehet érezni a hangokat? Milyen lehet "tapintani" a ritmust? Egy különleges zenei érzékkel megáldott kisfiú története ez a film, aki nekiindul a hangok által megkeresni valódi szüleit... 

 

Ez a film nem művészfilm. Ellenben legalább reménytelenül romantikus. Nincs túl sok köze a való élethez és mégis... ott van benne az a mag, ami itt belül szárba szökken. :-) Például ez a gondolatsor: " Tudod, mi a zene? Isten emlékeztet vele, hogy rajtunk kívül más is akad a világban. Harmónikus kapcsolatok minden élőlény közt. Mindenhol. Még odafönt is." 

Úgyhogy igenis ajánlom. Bármiféle mély művészet nélkül. Csak úgy. :-)