GRAVITÁCIÓ

Hogyan lehetek megközelíthető? Hogyan nyílhatok ki és hogyan lehetek képes magamat mások rendelkezésére bocsátani? A legtöbb esetben pontosan tudjuk, hogy mit lenne helyes megtennünk. De fogalmunk sincs, hogyan. A valódi nehézséget a megvalósítás okozza. Fel kéne számolnom a függőségemet… csak abba kéne hagynom… hogyan? Tovább kellene lépnem a történteken. Tudom. De hogyan? Ideje lenne megbocsátanom. Persze. Tisztában vagyok vele. Mégis hogyan? Senki sem tudja.


Minden „hogyan” helyén ott van az űr… Ez az űr pontosan az az űr, amit a moziban láttam. De láthatod a Planetáriumban: a világűr. Csodaszép, lenyűgöző és végre csend van. Nyugalom. Mégis hiányzik valami. Leginkább a világ. Az élet. Az űrben létezhetünk. El lehet benne lenni. Persze csak szkafanderben. A szkafander megvéd, még az űrtől magától is. Hermetikusan elzár, muszáj, mert másképp meghalnánk odafent. Élet az űrben nincs. Fájdalom sincs. Biztonságban el lehet ott időzni – önmagunkban. Távol kerülhetünk a nehézségeinktől és elzárkózhatunk mindattól, amit az élet kínál: örömöket, fájdalmakat, ajándékokat, vesztségeket, kapcsolatokat – és azok törékeny mivoltát. Hogyanjainkkal mindezek elől menekülünk, oda, ahol biztonságosabb számunkra. Valahová, ahol nyugalom van.


E biztonságért hol ürességgel – közönnyel, apátiával, hol pedig a hiányérzetekből táplálkozó űrrel fizetünk. Legrosszabb esetben kilátástalansággal. A távolság, amit egymással tartunk – a szkafander.


Mit lehet kezdeni mindezzel? Mindenekelőtt bízhatunk a gravitációban és vállalva a kockázatot landolhatunk. Aztán kibújhatunk a szkafanderből… (Ezt sajnos szavakkal megtenni kevés.) és végre közelíthetünk – itt a földön. Akkor is, ha néha fáj. Akkor is, ha tudjuk, hogy a közelség nem tart örökké – vagyis elveszíthetünk. És szkafander nélkül közel engedhetünk. Meleget adhatunk: elfogadást, figyelmet vagy egy csésze teát. Szeretni egyszerűen, tettekel is lehet. Akkor is, ha az érzés helyén adott pillanatban éppen űr van. Nem lesz ott sokáig. Megérkezik az, ami képes megtölteni tartalommal.

2013 október 3.