GYAKORI KÉRDÉSEK

A HANGFÜRDŐRŐL ÉS

AZ EGYÉNI HANGKEZELÉSEKRŐL

 

 

Mi történik velem a Hangfürdőn?

 

Vagy egy matracon kényelmesen fekszel betakarózva, vagy ha úgy szeretnéd, ülhetsz széken is vagy meditációknál szokásos testhelyzetben. Ha jól esik, behunyhatod a szemed. A hangok, amelyek megszólalnak és elhalkulnak, rezgéseikkel fokozatosan egy hangteret hoznak létre, amelyben egyre mélyebben ellazulsz. Mindez lehet 90 perc pihenés, lebegés, töltődés, de lehet számodra egy belső mozi megjelenő képekkel, hangulatokkal, vagy kifejezetten meditatív élmény.

 

Ha még nem voltál hangfürdőn, ezt érdemes elolvasnod:

Fejlődés a hangok terében

 

Mi történik velem az Egyéni Hangkezelésen?

 

Először beszélgetni fogunk. A testi-lelki állapotod tükrében fogom összeállítani a hangkezelés menetét személyedre szabottan. Lehetséges, hogy csak feküdni fogsz, miközben körbeveszlek a hangokkal. Talán a testedre is kerülnek majd hangtálak. Az is lehet, hogy a gong előtt fogsz majd ülni és a gong hangjai söpörnek végig majd a testeden. Megtörténhet, hogy aktívan együtt fogunk majd játszani a hangokkal és hangeszközökkel. Akárhogyan is lesz, kaphatsz egy egyedi, személyedre szabott élményt vagy kísérhetlek a hangok segítségével azokban a folyamataidban, amelyben jól jönne némi kíséret és támogatás.

 

Mitől és hogyan működnek az Egyéni Hangkezelések és a Hangfürdők?

 

Testünk kétharmada vízből áll. A víz pedig könnyedén vezeti a hangrezgéseket, egészen a sejtekig. A Hangkezeléseken és Hangfürdőkön létrejövő hangtérben a rezgések közvetlenül lépnek be a testbe, ahol sejtszinten elindítanak egy összerendeződési folyamatot. Ebben a folyamatban szervezet öngyógyító képessége aktivizálódik. A hangok hatására az agyi tevékenység, az agyhullámok frekvenciája is megváltozik. Az idegrendszer terheltsége csökken, a stressz és a szorongás oldódásnak indul, miközben a kreatív és intuitív képességek növekednek. A hangok megérinthetnek testi-lelki fájdalmakat is és ugyanakkor segíthetik azok feldolgozását.

 

Érdemes ezek a rövid írásokat is elolvasnod:

Milyen változásra készteti a hang a vizet? 

Lenyűgöző hangkísérlet

A hanggyógyítás jelentőségéről

A hangok varázsáról

 

Mi várható a Hangfürdő vagy az Egyéni Hangkezelés után?

 

Az után, hogy a hangrezgések bejutottak a szervezetedbe elindul az a bizonyos összerendeződési folyamat. Mivel a hangok a kiegyenlítődés felé segítenek, a megtapasztalható hatások mindenkinél egyéni módon alakulnak. Lehetséges, hogy hamarabb lefekszel aznap. Vagy ellenkezőleg, talán úgy érzed, tele vagy energiával. Megeshet, hogy előkerül egy régi emlék vagy felbukkannak érzések, amelyekkel érdemes lesz foglalkoznod. Egyéni érzékenység függvénye, hogy ki meddig érzi a hangok hatását.  Van, aki pár órát, van aki akár egy hétig is érzékeli a testében áramló rezgéseket.

 

Milyen gyakran érdemes részt venni Hangfürdőn és/vagy Egyéni Hangkezelésen?

 

Ezt érezni fogod. Vannak nehezebb időszakok, amikor a heti rendszerességet érezheted szükségesnek, máskor elégnek érzel havi 1-2 alkalmat. Ha folyamataidban kísérlek és együtt dolgozunk jólléteden, akkor érdemes  rendszeresen találkoznunk. Ebben az esetben javasolni szoktam a kéthetenkéni egyéni alkalmakat és a kéthetenkénti csoportos hangfürdőt és/vagy dobkört.

 A DOBKÖRRŐL ÉS

KÖTÖTTFOGÁSÚ DOBOLÁSRÓL

 

 

Sosem doboltam. Szerintem ritmusérzékem sincs. Van értelme próbálkoznom a dobokkal?

 

Határozottan igen! A ritmusba beleszületünk. Már az anyaméhben A ritmusérzék pedig nem jelent mást, mint figyelmet és kapcsolódást. A Dobkörben és a Kötöttfogású Doboláson más módokon ugyan, de ez a képesség leporolható és felébreszthető.

 

Érdemes ide kattintanod:
A zene mindenkié

Dobkörös kis összegzés

 

Mi a különbség a Dobkör és a Kötöttfogású Dobolás között?

 

A Dobkörön játékos formában, szabadon fedezzük fel a dobok hangjait és a ritmust. A Dobkör kifejezetten személyiségépítő, önismeretet és a kapcsolatteremtés képességét fejlesztő út. Éppen ezért a Dobkör nem a vezetésre, hanem a követésre épül. Ezért is képvisel inkább egy női minőségű utat.

Követjük az érzéseinket, belső állapotainkat, amelyeket szabadon fejezünk ki a ritmusokkal. A Dobkörnek a legtöbb esetben van egy központi témája, ami köré épülnek a játékok. Nincs kötött formája a dobok megütésének. A Dobkör szabad teret ad a kreatív felfedezésnek, fejleszti a spontán reagálás, valamint az önmagunkra és egymásra figyelés képességét. 

 

A Kötöttfogású Dobolás egy szabályozottabb, inkább vezetésen alapuló közös dobolást jelent. Itt gyakorolhatod a dobok tradicionális megszólaltatását és megismerkedhetsz az ősi keleti ritmusvilággal. A Kötöttfogású Dobolás vezetésében Kósa Zoltán Erik van segítségemre. 

 

Melyikkel érdemes kezdenem az ismerkedést?

 

Ez a személyiségedtől függ. Ha könnyen felszabadulsz, ha bátran vágsz bele új dolgokba, vagy kifejezetten a személkyiségeden szeretnél dolgozni, kezdheted bátran a spontánabb Dobkörrel. 

Ha nehezebben oldódsz, ismeretlen terepen szorongsz, ha szükséged van a pontosan kijelölt keretekre, akkor kezdd a Kötöttfogású Dobolással.

 

Ha pedig nagyon lelkes vagy és szeretnél a ritmusokban és az önismeretben egyaránt fejlődni, gyere bátran mindkettőre!

 

Ha eljárok valamelyik dobkörbe profi dobos leszek?

 

Ahhoz, hogy valóban profi zenész legyél szükséged lesz egy jó dobtanárra, aki személyedre szabottan korrigál és fejleszt. A dobkör és a kötöttfogású dobolás nem ezt célozza meg, viszont a dobtanárnál eltöltött órák mellé remek gyakorlási lehetőséget és sok örömet és sikerélményt kínálnak majd a közös dobolások.

 

Kell hogy legyen saját dobom?

 

Nem feltétlenül. A Dobkörre és a Kötöttfogású Dobolásra biztosítunk dobokat, ám ha van saját azt lehet hozni. Ha szeretnél (és érdemes!) otthon gyakorolni, akkor előbb-utóbb jó döntés lesz beszerezned saját dobot.

 

Milyen dobokkal lehet játszani a Dobkörön és a Kötöttfogású Doboláson?

 

Alapvetően az egyik legősibb dobfélével a Frame Drumok (keretes dobok) közé tartozó ún. Tar dobokon játszunk kézzel  (tehát 1-2 ütő helyett rögtön van tíz! :-D) A dobkörön azonban előveszünk másféle dobokat és egyéb hangeszközöket is.

 

 

 Ha van olyan kérdésed, amelyre nem találtad meg itt a választ, keress meg kérlek levélben vagy telefonon!