A HANGMASSZÁZS KIALAKULÁSA

A hanggyógyászat gyökere keleten több ezer éves múltra tekint vissza. E régmúlt tapasztalatait, valamint a hangok emberi testre gyakorolt hatását kívánta kutatni a ’80-as évek elején Dr. Gert Weger zeneprofesszor, aki a tradicionális keleti zenére szakosodott. A különféle mérésekhez és tudományos kutatásokhoz szüksége volt egy hozzáértő szakemberre, így Peter Hess fizikust hívta segítségül e kutatásához. Több alkalommal látogattak el együtt Tibetbe, Nepálba és Indiába, ahol a hangélmények kapcsán rengeteg különleges tapasztalatban és mindennapi csodában volt részük.


Peter Hess megfigyelte, hogy a keleti emberek számára mennyire fontos a nyugalom, a harmónia, a benső erő és mennyire magától értetődően használják fel egészségük megőrzéséhez a harmonikus hangokat. Az élmények valódi szerelemmé váltak Peter Hess számára, aki egyre nagyobb lelkesedéssel vetette bele magát a hangeszközök kutatásába. Szerette volna megtalálni azt a zeneszerszámot, amely a leghatékonyabban képes stimulálni az emberi szervezetet. Választás végül a tibeti hangtálakra és a kínai gongokra esett, mivel a felhangok gazdagsága és a hosszan tartó rezgés utolérhetetlen párosnak bizonyult.


Peter Hessnek volt egy álma: szerette volna a keleti hanggyógyászat csodáját elérhetővé tenni a nyugati emberek számára is. Felismerte, hogy a felgyorsult, nyüzsgő és stresszes nagyvárosi környezetben hatalmas szükség lenne egy ilyen szelíd, ugyanakkor hatékony relaxációs, harmonizáló módszerre, ugyanakkor azzal is tisztában volt, hogy kevesen nyitottak odahaza a keleti hagyományokon alapuló egészségmegőrző módszerekre. Szeretett volna egy olyan módszert kidolgozni, amely ugyan a keleti hanggyógyászara épül, de mégis el- és befogadható a nyugati emberek számára is. Lépésről lépésre kialakított egy önálló módszert, amely mentes minden vallási jelképtől és tradíciótól, és amely biztonsággal alkalmazható kórházakban, pszichiátriákban, rehabilitációs központokban, de a wellness, a pedagógia, a rekreáció területén is. Saját módszerét nevezte el hangmasszázsnak.


A hangmasszázs egy relaxációs módszer, amelyenek célja az ellazulás és a problémák, fájdalmak elengedése. A hangmasszázs önmagában nem helyettesíti az orvosi ellátást, de erősítheti, gyorsíthatja a gyógyulási folyamatokat.


A kezelés masszázságyon vagy földre helyezett matracon kényelmes ruházatban történik. Meghatározott menet alapján a test különböző pontjaira különböző méretű, hangú tálakat teszünk, amit filc ütővel szólaltatunk meg. A hangtálakból előhívott rezgések végigáramlanak a testen, melynek hatására a test és lélek ellazul, felkészül az elengedésre.Az ellazult állapotban öngyógyító folyamatok indulnak el.


1984-ben megalapította a Peter Hess Intézetet Németországban, ahol azóta is folyamatosan kutatják és fejlesztik a hangmasszázst. Az Intézet másik feladatának a hangmasszőrök képzését tekinti. Napjainkban már több ezer jól képzett hangmasszőr dolgozik világszerte együtt orvosokkal, gyógytornászokkal, pszichiáterekkel és egyéb fejlesztő szakemberekkel a gyógyítás, rekreáció különféle területein, valamint a pedagógia keretén belül.

Magyarországon e módszer a Peter Hess Akadémián sajátítható el, amelynek hazai vezetője Radnai Zsuzsanna. Neki köszönhető, hogy e csodálatos módszer eljuthatott Magyarországra és egyre többek számára ma már elérhető. A Peter Hess Akadémia képzése az egyetlen hivatalosan elfogadott, akkreditált képzés Magyarországon.


Peter Hess hangtálakNéhány szó a tálakról:


E tálak különlegessége abban rejlik, hogy csodálatosan gazdagok felhangokban, rezgésük pedig szokatlanul hosszan tart. (Habár ez utóbbi függ a kliens állapotától is.) Hosszú évekbe és rengeteg kisérletezésbe tellett, amíg Peter Hess kiderítette a tálak elkészítésének titkát. Az általa gyártott  korábban ACAMA, jelenleg Peter Hess® Therapie-Klangschale védjeggyel ellátott tálak az eredeti darabok alapján 12 féle fém ötvözetéből készülnek, melynek egyes összetevői homeopátiás eljárással kerül az ötvözetbe. A hangtálak elkészítésén 4-7 kovácsmester dolgozik több mint 30 munkaórán keresztül, 25 munkafázist végezve el minden egyes tálon.


A hangmasszázs működéséről:


Mivel az emberi szervezet mintegy háromnegyede vízbõl van, a hangmasszázs fizikai hatást gyakorol egész testedre: szerkezetébõl adódóan kiválóan továbbítja a hanghullámokat, ezért minden sejted masszázst kap. Ebből adódóan másik hatása, hogy a tálak által közvetített rezgések újrahangolják szervezetedet, helyreállítva energetikai tervrajzod eredeti minõségét.


Peter Hess 1984 óta dolgozik hangtálakkal. Németországban létrehozta a Hangmasszázs Intézetet, ahol a módszert folyamatosan kutatják és fejlesztik. Terapeutái együttműködnek orvosokkal, pszichiáterekkel, pedagógusokkal, gyógytornászokkal. Foglalkoznak egészséges és sérült felnőttekkel, gyerekekkel, mentális problémákkal, illetve testi fájdalmakkal küszködőkkel. A módszer kiemelt jelentőséggel bír hiperaktív, viselkedésproblémás, illetve tanulási nehézségekkel bíró gyermekek fejlesztésében – ezen a területen a magyarországi oktató, Radnai Zsuzsanna jelentős eredményeket ért el. 


Peter Hess módszere annyiban eltér az eredeti keleti módszerektől, hogy arról minden vallással kapcsolatos külsőség el lett távolítva. Maradt a tiszta alap, amely így már világnézeti meggyőződéstől függetlenül elérhető és  befogadható bárki számára.