HANGTÁL KEZELÉS - ESETEK

Szeretnék bemutatni néhány rövid esettanulmányt, a hangtálkezelések sokrétű alkalmazhatóságának területeiről.
 

1. eset – Agyi embólia


Probléma: 75 éves férfi, 3 héttel korábban agyi embóliát kapott. Kórházban fekszik, a teljes jobb oldala lebénult. Beszélni nem tud, kommunikálni senkivel nem hajlandó. Magába fordult, naponta dühkitörései vannak.

Megjegyzés: Mivel a kliens nem mozgatható, csak teste elülső oldalához fértem hozzá, a kórházi ágy adta keretek között. A hangterápiát kiegészítem akupresszúrás pont- és meridián-masszázzsal is.

A kezelés után: Az első kezelés végére a korábban hideg tapintású, lebénult jobb oldal átmelegedett. A kliensnek szemlátomást jól esett a kezelés, szívesen kommunikált, egyértelműen jelezte, hogy szeretné, ha jönnék újra. 4 nappal később kezeltem megint. A két kezelés között nyugodtabbá vált, kevésbé volt elzárkózó, a dühkitörésekből kevesebb fordult elő. A második kezelés végén a kliens megpróbált mosolyogni és beszélni. Kérdésemre ismét egyértelműen jelezte, hogy szeretne újabb kezelést kapni. (Sajnos erre már nem volt módom, mert átszállították másik kórházba.)


2. eset – Érzelmi zártság, bokaficam


Probléma: 30 éves férfi, testileg egészséges, de szeretne érzelmileg nyitottabbá válni. Gyerekkora óta próbálja elkerülni – sikeresen – az intenzívebb érzések megélését (düh, harag, szeretet, szerelem stb.). Fejember, az érzéseket gondolkodással igyekszik pótolni.

A kezelés után:  Kezelésről kezelésre a kliens egyre nyitottabbá vált más önfejlesztő módszerek iránt is. Néhány kezelés után el kezdett komolyabban dolgozni magán a hangmasszázst kiegészítve egyéb terápiákkal is (pl. Hellinger-családfelállítás). Erre korábba nem volt nyitott. Látványos eredményt a gongos kezelések hoztak, melyek hatására a kezelések között elkezdte a benne lévő haragot megélni, az megfelelően lekommunikálni az érintettek felé. Oldódtak az elfojtások.

Érdekesség: Kliensem a 2. kezelésre 2 hét kihagyással jött, mivel kificamította a bokáját, az orvos pedig fekvést javasolt neki. A jobb bokája kétszeresére dagadt, fájdalmas volt és sántított. A kezelés végén megkérdeztem, hogy van a lába. Visszakérdezett, hirtelen nem tudta miről beszélek. Emlékeztettem a bokaficamjára, odanyúlt és mindketten meglepve tapasztaltuk, hogy a kezelés végére az ödéma szinte teljesen felszívódott, nem volt látható különbség a két bokája között.


3. eset – Alvásprobléma kisbabánál


Probléma: 10 hónapos kisfiú, nagyon rosszul alszik éjszaka másfél óránként riad fel.

Megjegyzés: Közös játék a tálakkal, szemlátomást tetszik neki. Beleült a medencetálba, így a 3 másik tálammal raktam körbe és finoman ütögettem körülötte. Aztán kicsit félretettük a tálakat, játszott csak az ütőkkel vagy egy-egy tálat nézegetett, aztán kicsit megint ütögettem körülötte. Kb. 40 percet játszottunk, váltogatva a csendes játékot a tálak ütögetésével.

A kezelés után:  Másnap a mamája beszámolt arról, hogy este fél tízkor lefeküdt a pici és egyetlen tízperces szoptatásra ébredt csak fel, egyébként reggel 7-ig aludt.

 

4 . eset – Elnyúló, fájdalmas menzesz


Probléma: 24 éves nő, hajlamos a túlpörgésre, a vizsgadrukkra. Nehezen pihen. Az előzetes beszélgetés során elmondja, hogy elnyúló – 9 napos! – fájdalmas menzesze van minden hónapban, amelyre rendszeresen gyógyszert szed.

A kezelés után: A kliens élvezte a kezelést, lebegő érzésről számolt be, néha kicsit bele is aludt a kezelésbe.

Érdekesség: Kliensem egy hét múlva telefonált, hogy a kezelés másnapján megjött a menzesze – fájdalommentesen és csak 4 (!) napig tartott – hosszú évek óta most először.

 

5 . eset – Menstruációs görcs


Probléma: 32 éves nő, éppen görcsölő alhasi fájdalommal. Problémás menzeszre panaszkodik.

A kezelés után:  Már a talpak kezelésénél jelentősen enyhült a fájdalom, a kezelés végére pedig teljesen megszűnt a görcs. A fájdalom és görcs nem is tért vissza a menstruációs napok alatt.


6 . eset – Migrén


Probléma: 29 éves nő, egész napos erős éppen lüktető fejfájásra panaszkodik.

A kezelés után:  Már a kezdeti talpkezelésre megszűnt a fejfájás. A kezelés további része már csak tisztán élvezet volt kliensem számára.


7. eset – Gyász, alvászavar

 

Probléma: 63 éves nő, 2 hónapja veszítette el férjét, azóta nem bír aludni 3 óránál többet. Erősen kimerült, Érzelmileg labilis.

A kezelés után:  Kliensem már az első kezelés elején belealudt. A 2. kezelés után rendeződött az alvászavar, érzelmileg stabilabbá vált.


8. eset – Anya nélkül egy percet sem

 

Probléma: 11 hónapos kisfiú, édesanyja panaszkodik, hogy a gyermek rövid időre sem hajlandó kiengedni őt a látóteréből. Ha eltűnik azonnal sírni kezd.

Megjegyzés: A tálak és az ütők teljesen lekötötték a figyelmét, inkább azokkal foglalkozott, mint a matracon lévő saját játékaival. Néha ütögettem kicsit a tálat, néha ő is segített. Váltogattam a csöndes játékot és a tálak ütögetését. Mivel a kisfiú hosszabb ideig volt velem, ezért másfél óra alatt a tálak ütögetésének idejét fokozatosan csökkentettem, a csöndes játékot elnyújtottam.

A kezelés után:  A kisfiút egyáltalán nem zavarta, hogy a mamája kiment. Másfél óra múlva jött csak vissza érte, de ő még mindig szépen játszott a matracon.


9. eset – Stressz


Probléma: 46 éves férfi, vezető beosztásban dolgozik, a stresszt szeretné oldani.

A kezelés után: A kliens lebegő érzésről számolt be. Úgy érezte, mintha a tenger hullámai simogatták volna. Többször látott kéK és zöld színeket. Kezelés végére nyugodtnak és kifejezetten boldognak érezte magát.

 

10. eset – Elmaradt menzesz


Probléma: 38 éves nő, 2 hónapja kimaradt a menzesze, aggódik egy lehetséges meddőség miatt. Az orvos fizikai problémát nem talált.

Megjegyzés: A kimaradó menzesz mögött nagyon sok esetben lelki problémák húzódnak meg. Ebből adódóan a hangtálkezelést és a gongterápiát kiegészítettem beszélgetéssel is.

A kezelés után: A kliens a kezelés végére megnyugodott, úgy érezte, mintha több órát aludt volna.  A kezelés másnapján visszajelzett, hogy a menzesze görcsök nélkül, teljesen simán elindult.

 

+1. eset – Hangtál használata kutyánál


Probléma: Szuka kutya, császármetszés segítségével hozta világra kölykeit, akikkel nem volt hajlandó foglalkozni még másnap sem. Szopni engedte, ha a melleire tettük, de ha csak a feje közelébe tartottuk valamelyik kölyköt még morgott is rájuk. Félő volt, hogy teljesen elutasítja, esetleg bánthatja is őket. 

Megjegyzés:  egyetlen tállal (szívtál) dolgoztam, amelyet nem tettem rá a mamakutyára. Csupán mellette ütögettem egyenletesen

A kezelés után: Nagyjából 30 perc után történt változás. Újra megpróbáltam egyik kölykét a feje közelébe helyezni, akit finoman megnyalt. Aztán a következőt is. Újabb 20 perc szívtálazás után úgy tűnt, teljesen rendeződött a lelkivilága és elkezdte gondozni a kölykeit. Ettől kezdve csodás kutyamama lett.