HELLINGER ÁLLÍTÁSOK
Kamu vagy működik?

A Hellinger állítás tényleg mindenre a megoldás? Ha nem állítok a témámra, akkor valóban életem végéig benne ragadok az elcseszett élethelyzetemben? 


A fentebbi  kérdéseket tette fel  a napokban egy ismerősöm. Fontosnak tartom a felvetést és a nekem szegezett  kérdést abszolút jogosnak érzem. Éppen ezért szeretnék megosztani néhány gondolatot arról, miben is segítenek a Hellinger állítások és miben nem feltétlenül.


Ha valaki állítást kér, a legtöbb esetben két dolog miatt teszi:

1. van egy vágya, amit el akar érni,

2. van egy problémája (pl. betegség, akadály stb.), amitől meg akar szabadulni.


A rossz hírem, hogy az állítások a fentebbi két dologban nem feltétlenül segítenek, mert a Hellinger állítások sosem az "akarom"-ok és a "kell"-ek mezsgyéjén mozognak. Egyszerűen azért nem, mert a tudattalan életmintáinkat nem a tudatunk szándékai mozgatják.

 A HELLINGER ÁLLÍTÁSOK AZ ESETEK NAGYOBB RÉSZÉBEN NEM ÍGY MŰKÖDNEK:
...persze mázlid azért lehet! ;-)

Mégis hogyan válhattak ennyire népszerűvé a Hellinger csoportok,
ha ez az egész nem így működik?

 

 A Hellinger állításokon a tudattalanod életmintáival dolgozol. Azokkal a mintákkal, amelyek sokkal erőteljesebb hatással vannak az életedre, mint a tudatod akarata és szándékai. Ezek a minták, - ha nem a sajátjaid -  hanem például a felmenőidhez köthető fájdalmak mintái, olyan akadályokat jelenthetnek az életedben, amelyet lehetséges, hogy életed végéig cipelsz majd. Nem biztos, hogy így lesz, én hiszek a csodákban, a gondviselésben és más segítő utak értékében is. Éppen ezért ha van is ilyen mintád, nem kell feltétlenül állítanod. Az állítások mindössze egy lehetőséget kínálnak ahhoz, hogy a felmenődi fájdalmaiból kikeveredve végre a saját életedbe kerülj bele. Abba az életbe, amiben kiteljesedhetsz.

 

A kiteljesedés azonban nem az egód vágyait jelentik, hanem  saját egyedi életed és helyed megtalálását a világban. Ide vezetnek el az állítások és amit itt találsz, azzal tudsz majd jól lenni. Csak a saját életedben lehetsz maradandóan boldog. Talán furcsán hangzik, de egy maradandóan boldog életben is van helye a fájdalmaknak és a veszteségnek. Mindez elfogadásában és elbírásában is képesek segítenek az állítások,  s így a fájdalom és a veszteség nem válik majd az élettől elzáró meddő szenvedéssé. Az állításokkal eljuthatsz oda, hogy bármilyen helyzetben önazonosan és hitelesen legyél jelen.

 

ÖSSZEGEZVE AZ EDDIGI TAPASZTALATOKAT:

 

A Hellinger állítások esszenciája, hogy ami valóban a tiéd, azt a saját életedben ajándékként megkapod az élettől. A Hellinger állítások igenis működnek. Beindítanak értékes változásokat és érdemes végigmenni a folyamatokon. De számíts arra, hogy sokszor egészen másképp segítenek, mint ahogyan várod.

 

EGY GYAKORLATI PÉLDA:

Lehetséges, hogy most úgy gondolod, az tenne boldoggá, ha lenne végre egy szerető párod, két gyerekőcötök és egy kedves kertes házatok valahol.

 

Elkezdesz dolgozni az állításokon, hogy elérd a vágyaidat. Tudatosan dolgozol  (a tudattalanodban :-)) azon, hogy megértsd, miért nincs társad, hogy milyen családi fájdalmakba keveredtél bele és hogy feloldd azokat. Közben  az állítások során tudattalanul kikeveredsz a felmenőid életmintáiból belekerülsz végre a sajátodba.

Ezen a ponton sok minden történik.  Ha valóban tiéd volt a vágy, egyszer csak megtörténik veled.  De az is lehetséges, hogy egy egészen más életben találod majd magad, mint amit elterveztél, mert a korábbi vágyad, ami elindított sem a tiéd volt, hanem mondjuk a nagyanyádé...