HANGREZGÉSEK
Mi történik a Lélekkapu Dobkörön?

Többen kérdeztétek, hogyan történik egy dobkörös foglalkozás a Lélekkapuban,

és hogy miben más ez, mint egy sámándobkör.  

Íme a részletek:

A Lélekkapu dobköre nem dobtanítás, nem sámándobolás és nem ezoterikus rituálé. Nem fogunk mantrázni, sem dalokat énekelni a dobok mellett. Gyertyákat azért szoktam gyújtani, leginkább a hangulat kedvéért... :)

A dobkörön játszani fogunk a hangokkal és a ritmusokkal, ami egészen felszabadító élmény tud lenni a léleknek, a testnek pedig feltöltődés.


Eszközök: elsősorban keretes dobokat használunk, de akadnak azért más dobok is: pl. djembe, darbuka, csörgődob, stb.


Hozhatsz saját dobot, de ha nincs, az sem baj, mert mindig vannak szabad dobok azok számára, akiknek nincs saját.  A dobokon kézzel játszunk elsősorban, de vannak ütők is, mert azzal az elején azért könnyebben megy a játék.


A DOBKÖR MENETE:

Ha vannak új résztvevők a csoportban, akkor a dobokkal való ismerkedéssel kezdünk. A dobok megszólaltathatók kézzel és ütővel, különféle hangokon, ezeket fogjuk kipróbálni. Utána egyszerű ritmusjátékokkal folytatjuk, hogy összerázódjon a csoport és hogy az új résztvevőknek is megjöjjön a magabiztossága - hiszen dobkörön dobolni könnyű és vidám dolog. :-)

A bevezetés után kötöttebb ritmusú játékokkal folytatjuk, pl. adott ritmusok követésétől, add-tovább játék, páros vagy egyéni dobolás a csoport kísérésével, stb. Időnként játszunk improvizatív játékokat. Hangokkal festünk meg képeket, mintha egy erdőben sétálnánk, vagy akár állatokat jelenítünk meg hangokkal ritmusokkal.


Fokozatosan  haladunk a teljesen szabad, intuitív dobolás felé, egyre kijjebb tolva a kereteket, amíg beleérkezünk a szabad dobjáték áramlásába, ahol figyelemmel vagyunk önmagunkra és a csoportban zajló közös játékra egyaránt. Néha hangosak és dinamikusak vagyunk.  Máskor halkabbak és meditatívan dobolunk.  Ezen a ponton már beszállhatnak a játékba vegyes hangeszközök, csörgők, esőbot, óceándob, agogo, a viharhangú spring drum, de akár a taps, vagy az emberi hang is...


Együtt vagyunk önmagunkkal, a hangokkal, egymással. Ítéletalkotás és megfelelés nélkül.

A dobkör levezetése egy halk közös dobolás, a gyengéd hangú, szeretetteljes sansula hangjainak kíséretével.

Addig játszunk, amíg megérkezünk a csendbe. Ezzel a csenddel zárjuk a dobkört.

 A dobkör időtartama: kb. 2,5 óra. 

A DOBKÖR ALAPELVEI: 

Nincs közönség.    Nincs próba.    Nincs jó vagy rossz.    Nincs tanár.    Mindenki számára nyitott.    A spontaneitás virágzik.
A dobkör sokkal több, mint dobolás.
(Christine Stevens )