LEGYÉL VÍZ!

Legyél mint a víz! - Erre tanít az út, ami közelebb visz önmagadhoz.


A víznek nincs formája, de bármely formát képes megtölteni. A víznek nincs szándéka, sem törekvése. Célja sincs. Lényege van. Ezen a lényegen nem változtat, hogy egyetlen csepp van e belőle vagy tengernyi mennyiség. A víz, ha élő, folyamatos áramlásban van. Nem vitatkozik a sziklával, ami az útjába kerül, hanem továbbfolyik mellette és idővel finoman elkoptatja. A víz  lágy: hiányzik belőle a merevség. Nem áll ellen semmilyen hatásnak, amelyek éri. A víz kemény: összenyomhatatlan. A maga útján halad. Medrét kicsit igazíthatod, terelgetheted. Alkalmazkodni fog mindehhez. De áramlását nem fordíthatod vissza.

A víz szüntelen változásban van. A lényege azonban megmarad.


Mindez nem csak a keleti gyógyítás, a meditáció és a harcművészet ősi tudása és végképp nem csupán elmélet. Sokkal inkább olyan belső tudás, amely a mindennapi életünkbe szorosan átültethető és gyakorolható. Ez a tudás mindenkiben jelen van - legalább kétharmad arányban. (Testünk kb. kétharmada vízből áll.)


Ha felébreszted magadban a víz bölcsességét, az életed gyökeresen átalakul. Lényegesen kevesebb romboló stressz, boldogtalan és reményvesztett állapot vár rád. Ezek helyett megtalálod az alkalmazkodásnak és az elfogadásnak olyan lehetőségeit, amelytől távol áll az önfeladás, a megfelelési kényszer. Önvalód szabad marad. Felismered, hogy nem érdemes ellenszegülni a világ dolgainak. A boldogabb élethez elég vagy Te magad - ha felszabadítod mindazt, ami nem csak fontos, hanem igazán lényeges belőled.


Mi az, ami megnehezíti mindezt?


Mindaz, ami fontos, mert hozzád tartozik, de mégsem lényeges, mert valójában semmi köze az önvalódhoz. Ami nem a Te lényeged: a megjelenő gondolatok, az átsuhanó, állandóan változó érzések kavalkádja...


Mindez fontos, hiszen hozzád tartozik. De nem azonos veled. A valódi lényegedtől éppen annyira távol áll, mint a patak csobogása a víz lényegétől. Ha azonosítod a csobogást a vízzel, elvéted a lényeget. Akkor a tenger, az eső, a halkan fodrozódó tó az elméd számára megszűnik víznek lenni. A számítógépen generált moraj pedig vízzé válik számodra. Ugyanez történik veled, ha azonosítod magad a benned futó gondolatokkal, érzésekkel: eltévedsz.


A valódi lényegedhez a magadénak érzett szavak, gondolatok és érzések fogságán túl vezet az út. Csendesítsd le az  elméd. Akár a hangok segítségével... akár a meditáció, a csikung, a harcművészet útján... vagy akár egy festményt szemlélve. Mindegy, milyen módon. Ahogy Bruce Lee is mondta: " Legyél víz, Barátom!"