ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A POHÁRBA!

Napjainkban egyre többen nyitottak a tibeti hangtálak és gongok világára. Sokféle ezoterikus megközelítés létezik. Vannak, akik ezeket a sokoldalú eszközöket rituális célokra, mágikus varázslásokhoz használják, mások elsősorban zenei eszközökként. Vannak azok is, akik csak megszerették a hangtálakat és otthon néha megütögetik önmaguk és szeretteik örömére.
 

Sajnos még mindig kevesen ismerik a tibeti hangtálak és a gongok hangrezgéseinek, valamint a közösségi dobolás terápiás értékét. Éppen ezért szeretnék egy rövid áttekintés nyújtani arról, hogyan dolgozom már 9 éve ezekkel a valóban csodálatos eszközökkel.

 A HANGTÁLAKRÓL

A hangtálak sok mindenről képesek mesélni. Attól függően, hogy milyen témával dolgozunk, milyen testi-lelki állapotban van éppen a kliensem, a hangtálak jeleznek. Megváltoznak a felhangok, a tál lüktetése, a rezgés hossza is változik, a tál hangjai letompulnak vagy élesebbé válnak. A tálak minden testi állapotváltozásra és lelki rezdülésre reagálnak. Mindez sok esetben kliensem számára is hallható, illetve a kellemes lebegő érzések közepette testében érezhető és nyomon követhető.


A hangtálak és a gong kiváló lehetőséget nyújtanak, ha szeretnél pihenni, lazítani, vagy ha csupán egy izgalmas hangélményre vágysz. Azonban ezek az eszközök sokkal több potenciált rejtenek magukban. Bár szívesen adok lazító-feltöltő hangtálkezelést is, kevéssé jellemző, hogy kifejezetten wellness-kezelésekért forduljanak hozzám. A hangtálkezeléseket többnyire nem önmagukban, hanem az egyéni konzultációk, valamint a veszteségfeldolgozó gyászmunka alkalmaiba építem be.


Ha a konzultáció végére kerül a hangtálkezelés, akkor az érzelmileg felkavaró témát segítenek a hangok átdolgozni, „lesimítani”. De gyakori az is, hogy inkább a konzultáció elején dolgozom a hangrezgésekkel. Ilyenkor a zárkózottabb vendégeimnek segítenek megnyílni, és az eddigi tapasztalatok alapján a tudattalan tartalmak is könnyebben és biztonságosan elérhetővé válnak. A hangrezgések képesek eljutni oda, ahová a szavak nem. És nem csupán eljutnak, hanem szelíden felszínre is hozzák mindazt, amivel a testi-lelki gyógyuláshoz fontos foglalkozni.A GONGOKRÓL

A gongfürdő esetében annyi a különbség, hogy nincsen közvetlen testkapcsolat a gonggal. Ugyanakkor a gong is a tálakhoz hasonlóan reagál klienseim testi és érzelmi állapotaira. Sőt, párok esetében a közös rezgéstérben a diszharmóniák is tetten érhetők. Éppen ezért érdemes a párkapcsolati problémák esetén is bevetni a hangterápiát. A hangtérben szavak nélkül történik egy interakció a felek között, ahol a én „csupán” közvetítek. A gongfürdő után következő beszélgetés  már mélyebben, több bizalommal és kevesebb feszültséggel történhet. S mivel a hangrezgések eljutnak a tudattalan tartalmakig, azok feldolgozására is lehetőség nyílik fokozatosan a párkapcsolati üléseken a hangterápia segítségével.


​A gongmeditációs alkalmakat a hangfürdő helyett vezettem be. Ezeken az alkalmakon a korábbi passzivitás kontra hangelárasztásos élmény helyett a gongmeditációkon a hangtálakkal és a gonggal egy „üres” hangteret hozok létre, amelynek rezgései segíteni tudnak abban, hogy a tudatos figyelem – a meditáció megteremtődjön. Ebbe a tudatállapotba belépve az érzékelés megváltozik, kiterjed, az elme csendje mögött megjelenik egy mélyebb figyelem, amely a gyakorlások során magával hoz egy mélyebb megértést és elfogadást. Innentől pedig a hangterápia már nem terápia, hanem a szellemi utunk biztonságos, szeretetteli és hatékony kísérője.A DOBOLÁSRÓL

A dobkör, mint aktív hangterápia kevéssé van még jelen hazánkban. Nyugaton és az Egyesült államokban viszont annál elterjedtebb.  A dobok képesek segíteni a kapcsolatteremtésben,  abban, hogy magabiztosan, megfelési kényszer nélkül, ugyanakkor növekvő empátiával forduljunk a környezetünk felé.

 A dobok által megtalálhatod saját hangod, saját ritmusod, miközben folyamatosan interakcióban leszel a többiekkel. A dobkör közösségi élménye sem elhanyagolható. Sokan vannak, akik tartanak a csoportmunkától, félnek attól, hogy megnyilvánulásuk negatív ítéletet szül. A dobkörön ez nem történhet meg. A dobkörön nincs jó és rossz, nem lehet rosszul dobolni. Csupán együttlét van. Ítéletmentes közegben a résztvevők alkalomról alkalomra egyre felszabadultabban képesek önmaguk lenni. A dobkör segít abban, hogy láthatóvá és teljes mértékben vállalhatóvá váljon a résztvevő személyisége.  A dobkör sosem válik csoportmunkává. Játékká, kalanddá annál inkább!

Fontos említést tenni a dobolás élettani hatásairól is.Shari Geller pszichológus és Barry Bittman neurológus közös kutatása során megfigyelte, hogy a dobolás aktivizálja az immunrendszert, oldja a stresszt, segít a depresszív állapotok leküzdésében. A dobolás jótékony hatással van a szívre és a keringésre, oldja a testben felgyülemlett feszültséget, a görcsös állapotokat. A dobolás rengeteg energiát szabadít fel, vitalizál. Segít az étkezési zavarok leküzdésében, sőt azt is megfigyelték, a közösségi dobolás növeli a ráksejtölő sejtek aktivitását, valamint megváltoztatja a genomikai stresszmarkereket.
CIKKAJÁNLÓ: